Main page | BPLUS News List | News List | Newsbriefs@7 | Infographics | Malaysia eBiz | e-Newsletter | BERNAMA.com
 
  Kerajaan peruntukkan RM114 juta subsidi surcaj pengguna domestik  
 
 

Thursday, 12 July 2018

PUTRAJAYA, 12 Julai (Bernama) -- Kerajaan memperuntukkan RM114 juta sebagai subsidi surcaj elektrik bagi 81.7 peratus pengguna domestik dari Julai hingga Disember tahun ini, kata Menteri Sains, Teknologi, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar Yeo Bee Yin.

Beliau berkata peruntukan bagi subsidi itu adalah daripada Kumpulan Wang Industri Elektrik (KWIE) bagi memastikan pengguna domestik tidak perlu membayar bagi sebarang kenaikan dalam tarif elektrik, yang akan disemak semula setiap enam bulan.

"Jadi jika anda lihat dalam bil elektrik rumah anda, tidak ada dikenakan surcaj, ia adalah sifar, kerana kerajaan bayarnya untuk anda. Ini adalah daripada dana KWIE. Kami gunakan dana itu untuk membantu pengguna," katanya bagi mengulas komen Naib Presiden PKR Rafizi Ramli minggu lepas berhubung kenaikan tarif elektrik.Menteri Tenaga Teknologi Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar Yeo Bee Yin pada Sesi Town Hall. Foto: Mohd Huzaini Daud

Rafizi mendakwa kenaikan tarif elektrik akan membunuh pelbagai langkah baik yang diambil oleh kerajaan Pakatan Harapan untuk mengurangkan kos hidup.

Bercakap kepada pemberita selepas sesi dialog dengan pemain industri tenaga di sini, hari ini, Yeo berkata beliau akan menjelaskan butiran tentang bagaimana kerajaan membelanjakan RM114 untuk subsidi pengguna domestik pada minggu depan.

"Kami ada dana RM760 juta, dan kementerian membelanjakan RM114 juta. Kini kami ada pilihan sama ada mahu menggunakan baki itu untuk memberi subsidi bagi pengggunaan komersial atau pada pusingan akan datang, kami boleh sekali lagi gunakan dana itu bagi penggunaan domestik," katanya.

Berhubung 1.1 juta voltan rendah pengguna komersial, Yeo berkata mereka akan berdepan impak minimum daripada kenaikan tarif dan impak surcaj tolak Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) adalah kurang daripada 70 sen.

"Jika kedai mamak kata bil elektrik mereka naik dan dengan itu harga nasi lemak perlu dinaikkan, jangan percaya pada mereka. Anda boleh laporkan kenaikan harga kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan," katanya.

Yeo, dalam ucap tamanya sebelum itu menekankan bahawa amat penting untuk memastikan tenaga diperbaharui adalah pada kadar munasabah dan ditawarkan di seluruh Malaysia bagi kemudahan kawasan luar bandar terutama di Sarawak.

"Saya telah melawat beberapa tempat di Sarawak dan penduduk masih tiada akses kepada bekalan elektrik. Masih ada anak-anak yang tidak mempunyai lampu elektrik untuk membaca dan belajar pada waktu malam, dan ini amat tidak wajar. Saya tahu tenaga solar dan mikro-hidro adalah penyelesaian bagi anak-anak ini, dan kami akan bawa cahaya ke kawasan luar bandar ini," katanya.

-- BERNAMA

 
 
 
 
   
 
 

Lawatan Dr M ke China mampu tingkatkan eksport minyak sawit

Monday, 16 July 2018

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) -- Lawatan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke China pada Ogos mampu membuka peluang yang tepat pada masanya untuk meningkatkan eksport minyak sawit kepada ekonomi kedua terbesar di dunia itu....
 

Jemaah diingat tidak bawa terlalu banyak wang tunai dari Malaysia

Monday, 16 July 2018

Daripada Zarul Effendi Razali

MADINAH, 16 Julai (Bernama) -- Jemaah haji Malaysia diingatkan untuk tidak membawa jumlah tukaran wang riyal terlalu banyak bersama semasa berlepas ke tanah suci dari Kuala Lumpur....


Dakwa lantikan Speaker Dewan tidak ikut syarat 14 hari, pembangkang keluar Dewan

Monday, 16 July 2018

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) -- Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersama beberapa anggota Barisan Nasional serta PAS bertindak keluar dari Dewan Rakyat pagi ini sebagai tanda bantahan dan menolak proses pelantikan Datuk Mohamad Ariff Yusof sebagai...
 

Dewan Rakyat mula bersidang hari ini

Monday, 16 July 2018

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) -- Persidangan Penggal Pertama Parlimen ke-14 akan memulakan mesyuarat pertamanya hari ini, selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang menyaksikan Pakatan Harapan membentuk kerajaan baharu....

 
 
 
 
 
 
Issue 215   Issue 213
 
 
    ..more        
 
 
 English Version      Versi B. Melayu  
         


Health Ministry's Blood Donors Aiming For Three Per Cent Increase

KUALA TERENGGANU -- The Health Ministry is targeting an increase in the number of permanent blood donors in Malaysia to three per cent within a period of five years compared...

   

KKM sasar peningkatan tiga peratus penderma darah

KUALA TERENGGANU -- Kementerian Kesihatan (KKM) menyasarkan jumlah penderma darah tetap di negara ini meningkat kepada tiga peratus dalam tempoh lima tahun berbanding 2.2 peratus ketika ini. Menterinya, Dr Dzulkefly Ahmad...

 
..full news     ..berita penuh
 
 
     
FAQClose

No

BERNAMA.com Xtra

BERNAMA PLUS

1

What is BERNAMA.com Xtra?

What is BERNAMA PLUS?

BERNAMA.com Xtra is a subscription based service that gives you full access to all BERNAMA.com contents. 

BERNAMA PLUS is subscription based service that gives you full access to selected BERNAMA.com contents

2

What content is available in BERNAMA.com Xtra?

What content is available in      BERNAMA PLUS?

Subcribers will be able to read all news and articles generated by BERNAMA in both Bahasa Melayu and English. News are available in the following categories:

 • Headlines
 • Top Story
 • General News
 • Politics
 • Business
 • Sports
 • Features
 • World News

Subscribers will be able to read:

 • Exclusive articles focusing on social, economic and environmental issues, latest technology, trends, fashion and entertainment, including health and wellness tips.
 • Newsbriefs@7 containing snippets of selected top stories of the day, released at 7.00 p.m. daily

 

 • Malaysia e-Biz, a weekly business bulletin which provides snippets of selected business news, events and announcements, including market reports and analyses. A Malaysia e-Biz archive is also available.

Stories and articles are enriched with high resolution photos, video footages, infographics and links to related news.

3

How many devices can I access simultaneously?

One subscriber ID is good for single access; you cannot use it on more than one device simultaneously. You need to log out before login on another device. For security purposes the system will automatically logout if the page remain idle for 30 minutes.

4

How do I subscribe for     BERNAMA.com Xtra?

How do I subscribe for             BERNAMA PLUS?

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

5

Do I need to pay for the registration/subscription?

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA.com Xtra.  Click here for available packages.

BERNAMA.com Xtra:

 • Corporate – RM50/month or RM600/year
 • Individual – RM25/month or RM300/year

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA PLUS.  Click here for available packages.

BERNAMA PLUS:
Individual/Corporate

 • RM5/week
 • RM10/month
 • RM120/year

6

Will there be a GST charge for the subscription?

No. (Zero GST)

7

How do I register if I do not have an e-mail address?

You need to have a verified e-mail address in order to register as a member.

8

How soon will I be able to access the service?

You can access the service upon successful registration and payment.

9

Can I change the e-mail address used for my registration?

Your e-mail address will be used as your login ID.  If you need to change your e-mail address, you have to renew you registeration using your preferred e-mail address after your current subscription expires.

10

What can I do if I have problem regarding subscription/registration?

Please call our Customer Service Number at +603-2696 21047, +603-2050 4470 and +603-2059 4683 or e-mail: subscribe@bernama.com for assistance