Main page | BPLUS News List | News List | Newsbriefs@7 | Infographics | Malaysia eBiz | e-Newsletter | BERNAMA.com
 
  Salahguna Kuasa Monopoli, Suruhanjaya Persaingan Malaysia Cadang Dagang Net Didenda RM17.4 Juta  
 
 

Thursday, 12 July 2018

KUALA LUMPUR, 11 Julai (Bernama) -- Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) mengeluarkan Keputusan Cadangan mengenakan penalti kewangan terhadap Dagang Net Technologies Sdn Bhd (Dagang Net) setelah didapati melanggar Akta Persaingan 2010.

Dalam keputusan cadangan yang dikeluarkan pada 10 Julai itu, penalti berjumlah RM17.4 juta, dikenakan terhadap syarikat itu kerana melanggar Seksyen 10(2)(c) Akta Persaingan 2010 setelah menyalahgunakan kedudukan dominannya dalam penyediaan kemudahan perkhidmatan perdagangan bagi National Single Window .

Dagang Net didapati enggan membekalkan peti mel elektronik kepada pengguna Sistem Maklumat Kastam dan juga mengenakan sekatan kemasukan ke tahap yang boleh memudaratkan persaingan.Sumber gambar: mycc.gov.my

Dalam satu kenyataan hari ini, MyCC berkata penyiasatan ke atas Dagang Net dimulakan berdasarkan aduan-aduan yang diterimanya.

"Hasil penyiasatan mendapati syarikat itu telah menyalahgunakan kedudukan monopolinya dengan enggan untuk membekalkan peti mel elektronik baru dan/atau tambahan kepada pengguna Sistem Maklumat Kastam yang menggunakan perisian "front-end" dari pembekal-pembekal penyelesaian perisian yang didakwa bukan merupakan rakan perniagaan Dagang Net yang sah," katanya.

Dagang Net juga didapati telah mengenakan klausa eksklusif kepada rakan-rakan perniagaannya yang memberi kesan seperti mengganggu proses persaingan di dalam pasaran yang akan datang dengan mewujudkan sekatan kemasukan bagi pesaing Dagang Net di dalam pasaran dan akan menjadikan pesaing-pesaing yang lain kurang cekap apabila bersaing bersama Dagang Net.

MyCC turut mencadangkan untuk mengenakan arahan kepada Dagang Net untuk berhenti dan menghentikan pelanggaran dan apa-apa tingkah laku yang boleh mengganggu proses persaingan di dalam pasaran masa kini dan masa hadapan.

"Suruhanjaya juga mencadangkan agar pengarah-pengarah dan pihak pengurusan kanan Dagang Net dan syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Dagang Net menjalani program pematuhan undang-undang persaingan dalam tempoh tiga bulan dari tarikh Keputusan Cadangan, menurut kenyataan itu.

Syarikat berkenaan mempunyai 30 hari dari tarikh penerimaan Keputusan Cadangan tersebut dan membuat representasi mereka kepada Suruhanjaya.

"Suruhanjaya kemudiannya akan membuat keputusan muktamad setelah mempertimbangkan representasi tersebut serta semua maklumat dan bukti yang ada," katanya.

Akta Persaingan 2010 telah mula berkuat kuasa pada 1 Jan 2012 dan dengan demikian, perusahaan sepatutnya mematuhi peruntukan yang termaktub di dalam Akta tersebut.

-- BERNAMA

 
 
 
 
   
 
 

Lawatan Dr M ke China mampu tingkatkan eksport minyak sawit

Monday, 16 July 2018

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) -- Lawatan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke China pada Ogos mampu membuka peluang yang tepat pada masanya untuk meningkatkan eksport minyak sawit kepada ekonomi kedua terbesar di dunia itu....
 

Jemaah diingat tidak bawa terlalu banyak wang tunai dari Malaysia

Monday, 16 July 2018

Daripada Zarul Effendi Razali

MADINAH, 16 Julai (Bernama) -- Jemaah haji Malaysia diingatkan untuk tidak membawa jumlah tukaran wang riyal terlalu banyak bersama semasa berlepas ke tanah suci dari Kuala Lumpur....


Dakwa lantikan Speaker Dewan tidak ikut syarat 14 hari, pembangkang keluar Dewan

Monday, 16 July 2018

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) -- Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersama beberapa anggota Barisan Nasional serta PAS bertindak keluar dari Dewan Rakyat pagi ini sebagai tanda bantahan dan menolak proses pelantikan Datuk Mohamad Ariff Yusof sebagai...
 

Dewan Rakyat mula bersidang hari ini

Monday, 16 July 2018

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) -- Persidangan Penggal Pertama Parlimen ke-14 akan memulakan mesyuarat pertamanya hari ini, selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang menyaksikan Pakatan Harapan membentuk kerajaan baharu....

 
 
 
 
 
 
Issue 215   Issue 213
 
 
    ..more        
 
 
 English Version      Versi B. Melayu  
         


Health Ministry's Blood Donors Aiming For Three Per Cent Increase

KUALA TERENGGANU -- The Health Ministry is targeting an increase in the number of permanent blood donors in Malaysia to three per cent within a period of five years compared...

   

KKM sasar peningkatan tiga peratus penderma darah

KUALA TERENGGANU -- Kementerian Kesihatan (KKM) menyasarkan jumlah penderma darah tetap di negara ini meningkat kepada tiga peratus dalam tempoh lima tahun berbanding 2.2 peratus ketika ini. Menterinya, Dr Dzulkefly Ahmad...

 
..full news     ..berita penuh
 
 
     
FAQClose

No

BERNAMA.com Xtra

BERNAMA PLUS

1

What is BERNAMA.com Xtra?

What is BERNAMA PLUS?

BERNAMA.com Xtra is a subscription based service that gives you full access to all BERNAMA.com contents. 

BERNAMA PLUS is subscription based service that gives you full access to selected BERNAMA.com contents

2

What content is available in BERNAMA.com Xtra?

What content is available in      BERNAMA PLUS?

Subcribers will be able to read all news and articles generated by BERNAMA in both Bahasa Melayu and English. News are available in the following categories:

 • Headlines
 • Top Story
 • General News
 • Politics
 • Business
 • Sports
 • Features
 • World News

Subscribers will be able to read:

 • Exclusive articles focusing on social, economic and environmental issues, latest technology, trends, fashion and entertainment, including health and wellness tips.
 • Newsbriefs@7 containing snippets of selected top stories of the day, released at 7.00 p.m. daily

 

 • Malaysia e-Biz, a weekly business bulletin which provides snippets of selected business news, events and announcements, including market reports and analyses. A Malaysia e-Biz archive is also available.

Stories and articles are enriched with high resolution photos, video footages, infographics and links to related news.

3

How many devices can I access simultaneously?

One subscriber ID is good for single access; you cannot use it on more than one device simultaneously. You need to log out before login on another device. For security purposes the system will automatically logout if the page remain idle for 30 minutes.

4

How do I subscribe for     BERNAMA.com Xtra?

How do I subscribe for             BERNAMA PLUS?

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

5

Do I need to pay for the registration/subscription?

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA.com Xtra.  Click here for available packages.

BERNAMA.com Xtra:

 • Corporate – RM50/month or RM600/year
 • Individual – RM25/month or RM300/year

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA PLUS.  Click here for available packages.

BERNAMA PLUS:
Individual/Corporate

 • RM5/week
 • RM10/month
 • RM120/year

6

Will there be a GST charge for the subscription?

No. (Zero GST)

7

How do I register if I do not have an e-mail address?

You need to have a verified e-mail address in order to register as a member.

8

How soon will I be able to access the service?

You can access the service upon successful registration and payment.

9

Can I change the e-mail address used for my registration?

Your e-mail address will be used as your login ID.  If you need to change your e-mail address, you have to renew you registeration using your preferred e-mail address after your current subscription expires.

10

What can I do if I have problem regarding subscription/registration?

Please call our Customer Service Number at +603-2696 21047, +603-2050 4470 and +603-2059 4683 or e-mail: subscribe@bernama.com for assistance