Main page | BPLUS News List | News List | Newsbriefs@7 | Infographics | Malaysia eBiz | e-Newsletter | BERNAMA.com
 
  ISES 2018 beri komitmen untuk tingkat usaha tenaga lestari  
 
 

Thursday, 12 April 2018

KUALA LUMPUR, 12 April (Bernama) -- Sidang Kemuncak Tenaga Lestari Antarabangsa Keempat (ISES 2018) yang berlangsung selama dua hari di Kuching, berakhir semalam dengan komitmen untuk meningkatkan usaha tenaga lestari.

Menteri Utiliti Sarawak Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom, yang merasmikan majlis penutup, dalam satu kenyataan, berkata sidang kemuncak itu menyediakan banyak pengetahuan daripada pemimpin dalam sektor tenaga lestari dan juga merupakan platform bagi negeri itu untuk mempamerkan pengalaman sendiri dalam usaha tenaga boleh diperbaharui.

Beliau yakin sidang kemuncak itu telah menghasilkan pelbagai manfaat untuk memacu usaha Sarawak ke arah menjadi kuasa utama serantau di rantau ASEAN dan dalam merealisasikan Grid Borneo.Gambar fail

Tumpuan sidang kemuncak itu termasuk potensi untuk mencapai 100 peratus tenaga boleh diperbaharui dalam campuran tenaga elektrik oleh usaha-usaha kerajaan persekutuan dan negeri serta syarikat-syarikat.

Terdapat juga keperluan bagi utiliti untuk berkembang dan menyesuaikan dengan paradigma tenaga baru untuk memanfaatkan inovasi teknologi dan aplikasinya yang secara drastik dapat mengubah pengurusan tenaga, di samping membolehkan kapasiti penyimpanan tenaga untuk meningkatkan tenaga boleh diperbaharui serta menyediakan pembiayaan melalui sukuk hijau atau pembiayaan bagi projek yang boleh diperbaharui dan kecekapan tenaga.

Hari pertama sidang kemuncak itu menyaksikan sesi pemadanan perniagaan bagi industri solar dan bukan solar yang melibatkan entiti berkaitan termasuk Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia, Perbadanan Teknologi Hijau Malaysia, Persekutuan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia -Sarawak, Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu serta Kumpulan Bank Dunia.

Agensi lain yang terlibat ialah Pusat Inovasi & Kreativiti Global Malaysia, Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia - Sarawak, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri - Sarawak, dan Persatuan Industri Fotovolta Malaysia.

Rundi mengucapkan tahniah kepada usaha Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Boleh Diperbaharui (SEDA) Malaysia dan pasukan dari kementeriannya.

Menurut SEDA, sidang kemuncak itu menyaksikan rekod baru dengan hampir 900 peserta, 50 peserta pameran dan 47 penaja yang datang dari sekurang-kurangnya 25 negara dan menerima banyak pujian daripada peserta antarabangsa dan domestik.

Pengerusi SEDA, Datuk Dr Yee Moh Chai mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri Sarawak di atas penganjuran majlis makan malam gala dengan kira-kira 800 tetamu pada hari pertama sidang kemuncak itu.

ISES kelima akan diadakan pada 2020.

-- BERNAMA 
 
 
 
   
 
 

Budayakan sikap membantu, mengasihi ummah hingga rentas sempadan - Raja Muda Perlis

Friday, 22 June 2018

KANGAR, 22 Jun (Bernama) -- Umat Islam perlu membudayakan sikap saling membantu dan mengasihi sesama umat tanpa mengira latar belakang bangsa sehingga merentasi sempadan negara, titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail....
 
Imarahkan masjid sebagai pusat sehenti - Raja Muda Perlis

Friday, 22 June 2018

KANGAR, 22 Jun (Bernama) -- Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail berharap agar semua masjid dan surau dapat diimarahkan sebagai pusat sehenti seperti mana yang diamalkan pada era kegemilangan Islam dahulu....


SPRM nafi beri kenyataan isu penyelewengan, rasuah di Kelantan

Friday, 22 June 2018

PUTRAJAYA, 22 Jun (Bernama) -- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menafikan mengeluarkan kenyataan berhubung isu penyelewengan dan rasuah di Kelantan....
 

UMNO perlukan 'penawar' - Ku Li

Friday, 22 June 2018

SHAH ALAM, 22 Jun (Bernama) -- UMNO perlu melakukan 'pembersihan' dan 'pembaikan' seperti dituntut masyarakat bagi menebus semula integriti parti yang dilihat semakin pudar dalam perjuangannya, kata Tengku Razaleigh Hamzah....

 
 
 
 
 
 
Issue 212   Issue 211
 
 
    ..more        
 
 
 English Version      Versi B. Melayu  
         


MPHTJ to compensate family of woman crushed to death by falling tree branch

MELAKA -- The Hang Tuah Jaya Municipal Council (MPHTJ) is prepared to compensate the family of Intan Syahira Ahmad Safri who was killed by a falling tree branch at Jalan Ayer Keroh Lama, Bukit...

   

Harga RON 95 dan diesel kekal hingga akhir tahun

PUTRAJAYA -- Harga RON95 serta diesel kekal, masing-masing pada  RM2.20 seliter dan RM2.18 seliter, sehingga akhir tahun ini, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng. Kerajaan telah memperuntukkan RM3 bilion subsidi untuk RON95 dan diesel, bagi...

 
..full news     ..berita penuh
 
 
     
FAQClose

No

BERNAMA.com Xtra

BERNAMA PLUS

1

What is BERNAMA.com Xtra?

What is BERNAMA PLUS?

BERNAMA.com Xtra is a subscription based service that gives you full access to all BERNAMA.com contents. 

BERNAMA PLUS is subscription based service that gives you full access to selected BERNAMA.com contents

2

What content is available in BERNAMA.com Xtra?

What content is available in      BERNAMA PLUS?

Subcribers will be able to read all news and articles generated by BERNAMA in both Bahasa Melayu and English. News are available in the following categories:

 • Headlines
 • Top Story
 • General News
 • Politics
 • Business
 • Sports
 • Features
 • World News

Subscribers will be able to read:

 • Exclusive articles focusing on social, economic and environmental issues, latest technology, trends, fashion and entertainment, including health and wellness tips.
 • Newsbriefs@7 containing snippets of selected top stories of the day, released at 7.00 p.m. daily

 

 • Malaysia e-Biz, a weekly business bulletin which provides snippets of selected business news, events and announcements, including market reports and analyses. A Malaysia e-Biz archive is also available.

Stories and articles are enriched with high resolution photos, video footages, infographics and links to related news.

3

How many devices can I access simultaneously?

One subscriber ID is good for single access; you cannot use it on more than one device simultaneously. You need to log out before login on another device. For security purposes the system will automatically logout if the page remain idle for 30 minutes.

4

How do I subscribe for     BERNAMA.com Xtra?

How do I subscribe for             BERNAMA PLUS?

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

5

Do I need to pay for the registration/subscription?

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA.com Xtra.  Click here for available packages.

BERNAMA.com Xtra:

 • Corporate – RM50/month or RM600/year
 • Individual – RM25/month or RM300/year

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA PLUS.  Click here for available packages.

BERNAMA PLUS:
Individual/Corporate

 • RM5/week
 • RM10/month
 • RM120/year

6

Will there be a GST charge for the subscription?

No. (Zero GST)

7

How do I register if I do not have an e-mail address?

You need to have a verified e-mail address in order to register as a member.

8

How soon will I be able to access the service?

You can access the service upon successful registration and payment.

9

Can I change the e-mail address used for my registration?

Your e-mail address will be used as your login ID.  If you need to change your e-mail address, you have to renew you registeration using your preferred e-mail address after your current subscription expires.

10

What can I do if I have problem regarding subscription/registration?

Please call our Customer Service Number at +603-2696 21047, +603-2050 4470 and +603-2059 4683 or e-mail: subscribe@bernama.com for assistance