Main page | BPLUS News List | News List | Newsbriefs@7 | Infographics | Malaysia eBiz | e-Newsletter | BERNAMA.com
 
  Kerajaan Pastikan Pendekatan Menyeluruh Dalam Proses Urbanisasi  
 
 

Tuesday, 13 February 2018

KUALA LUMPUR, 13 Feb (Bernama) -- Kerajaan akan memastikan pendekatan menyeluruh diambil dalam penggubalan dasar demi meneruskan usaha ke arah urbanisasi di Malaysia.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ini untuk memastikan urbanisasi berkekalan untuk manfaat generasi akan datang yang akan menjadi warga negara, pengurus, majikan dan pembuat dasar.

"Ia sangat mudah untuk melupakan bahawa masalah bandar yang berlaku sekarang disebabkan kekurangan kita pada masa lalu dan satu-satunya cara untuk menangani isu-isu bandar yang dihadapi sekarang ialah bertindak tanpa berlengah lagi hari ini untuk esok yang lebih baik.Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (Gambar fail Bernama)

"Jika kita mahu berubah ke arah lebih baik, kita perlu melaksanakannya sendiri dengan tidak mengulangi kesilapan yang lalu," kata beliau pada majlis penutupan Forum Bandar Sedunia Kesembilan (WUF9) di sini, hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar. Turut hadir Pengarah Eksekutif UN Habitat Datuk Maimunah Mohd Shariff.

Justeru, Ahmad Zahid berkata kerajaan komited untuk menguatkuasakan dan melaksanakan dasar, strategi dan pelan tindakan dalam Dasar Pembangunan Malaysia dan pelan pertumbuhan dengan bantuan kerajaan yang efektif daripada segi kewangan, penyelarasan, tenaga kerja dan jentera.

Beliau berkata kerajaan juga akan memastikan suara rakyat didengar dan perkongsian dibangunkan untuk tindakan yang lebih berkesean dan hasil yang diinginkan untuk kebaikan semua.

Selain itu, Malaysia akan mengutamakan isu-isu bandar dan perubahan iklim tanpa berkompromi mengenai kesamaan luar bandar, perpaduan sosial dan pertumbuhan ekonomi dalam semua sektor.

Malaysia juga akan berusaha untuk memastikan dasar-dasar awam negara, bandar dan pelan serantau membantu bagi menyokong pertumbuhan ekonomi dan pada masa yang sama melindungi penggunaan tanah semulajadi dan pertanian, kata beliau.

"Malaysia tidak akan mengabaikan kawasan luar bandar walaupun memberi tumpuan kepada isu-isu bandar dan urban. Kawasan urban dan luar bandar semakin saling berkait, kawasan luar bandar dimanfaatkan sebagai tempat santai dan rekrerasi pula memainkan peranan penting di kawasan luar bandar," kata beliau.

-- BERNAMA

 
 
 
 
   
 
 

ECRL Projek Mega Berorientasi Keperluan Rakyat - Tengku Abdullah

Friday, 23 February 2018

KUANTAN, 23 Feb (Bernama) -- Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menyifatkan projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak merupakan 'projek keretapi rakyat'....
 

Transformasi Perkhidmatan Awam 2.0 Selaras TN50

Friday, 23 February 2018

PUTRAJAYA, 23 Feb (Bernama) -- Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah memulakan Transformasi Perkhidmatan Awam (TPA) 2.0 yang selaras dengan matlamat dan aspirasi gagasan Transformasi Nasional 2050 (TN50) bagi menjadikan Malaysia negara 20 teratas dalam pembangunan ekonomi, kemajuan, sosial dan inovasi....


KPDNKK, Dua Syarikat Berminat Operasikan KR1M 2.0 Di Utara Serta Sabah Dan Sarawak

Friday, 23 February 2018

BATU KURAU, 23 Feb (Bernama) -- Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) sedang berbincang dengan dua syarikat besar untuk mengoperasikan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) 2.0 di utara Semenanjung serta di Sabah dan Sarawak....
 
Mangsa Banjir Di Tuaran Terima Bantuan

Friday, 23 February 2018

TUARAN, 23 Feb (Bernama) -- Sejumlah 245 keluarga, yang terjejas akibat banjir dan dipindahkan ke pusat pemindahan mangsa banjir di sini tahun lepas, masing-masing menerima wang tunai RM500 daripada kerajaan persekutuan hari ini....

 
 
 
 
 
 
Issue 200   Issue 199
 
 
    ..more        
 
 
 English Version      Versi B. Melayu  
         


50,000 Health Ministry-Trained Volunteers To Detect, Prevent NCD

GEORGE TOWN -- The Health Ministry has trained more than 50,000 volunteers to detect patients with high cholesterol, glucose level and high blood pressure to prevent them at an early...

   

Rakyat Mahu Bantuan BR1M Diteruskan

PEKAN -- Kumpulan pertama yang menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) mengharap bantuan itu dapat diteruskan pada masa depan kerana ia banyak membantu meringankan beban perbelanjaan harian mereka. Seorang penerima Hayati...

 
..full news     ..berita penuh
 
 
     
FAQClose

No

BERNAMA.com Xtra

BERNAMA PLUS

1

What is BERNAMA.com Xtra?

What is BERNAMA PLUS?

BERNAMA.com Xtra is a subscription based service that gives you full access to all BERNAMA.com contents. 

BERNAMA PLUS is subscription based service that gives you full access to selected BERNAMA.com contents

2

What content is available in BERNAMA.com Xtra?

What content is available in      BERNAMA PLUS?

Subcribers will be able to read all news and articles generated by BERNAMA in both Bahasa Melayu and English. News are available in the following categories:

 • Headlines
 • Top Story
 • General News
 • Politics
 • Business
 • Sports
 • Features
 • World News

Subscribers will be able to read:

 • Exclusive articles focusing on social, economic and environmental issues, latest technology, trends, fashion and entertainment, including health and wellness tips.
 • Newsbriefs@7 containing snippets of selected top stories of the day, released at 7.00 p.m. daily

 

 • Malaysia e-Biz, a weekly business bulletin which provides snippets of selected business news, events and announcements, including market reports and analyses. A Malaysia e-Biz archive is also available.

Stories and articles are enriched with high resolution photos, video footages, infographics and links to related news.

3

How many devices can I access simultaneously?

One subscriber ID is good for single access; you cannot use it on more than one device simultaneously. You need to log out before login on another device. For security purposes the system will automatically logout if the page remain idle for 30 minutes.

4

How do I subscribe for     BERNAMA.com Xtra?

How do I subscribe for             BERNAMA PLUS?

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

5

Do I need to pay for the registration/subscription?

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA.com Xtra.  Click here for available packages.

BERNAMA.com Xtra:

 • Corporate – RM50/month or RM600/year
 • Individual – RM25/month or RM300/year

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA PLUS.  Click here for available packages.

BERNAMA PLUS:
Individual/Corporate

 • RM5/week
 • RM10/month
 • RM120/year

6

Will there be a GST charge for the subscription?

No. (Zero GST)

7

How do I register if I do not have an e-mail address?

You need to have a verified e-mail address in order to register as a member.

8

How soon will I be able to access the service?

You can access the service upon successful registration and payment.

9

Can I change the e-mail address used for my registration?

Your e-mail address will be used as your login ID.  If you need to change your e-mail address, you have to renew you registeration using your preferred e-mail address after your current subscription expires.

10

What can I do if I have problem regarding subscription/registration?

Please call our Customer Service Number at +603-2696 21047, +603-2050 4470 and +603-2059 4683 or e-mail: subscribe@bernama.com for assistance