Main page | BPLUS News List | News List | Newsbriefs@7 | Infographics | Malaysia eBiz | e-Newsletter | BERNAMA.com
 
  Logo 'Transformasi Produk' Baharu KPDNKK Iktiraf Produk Tempatan  
 
 

Friday, 13 October 2017

PETALING JAYA, 13 Okt (Bernama) -- Logo 'Transformasi Produk' yang diperkenalkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) merupakan penarafan terhadap produk hasil usahawan tempatan yang melepasi proses saringan dan dijamin kualitinya, kata Menteri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Beliau berkata logo baharu itu dapat membantu pengeluar terutama usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mencapai kehendak pasar raya besar tempatan dan luar negara antaranya dalam aspek kualiti dan pembungkusan produk.

"Selain perlu ada logo Buatan Malaysia, logo ini membuktikan bahawa produk yang berkenaan telah melalui proses transformasi, penyelidikan atau insentif yang kita beri melalui KPDNKK, produk ini sudah boleh masuk ke pasaran pasar raya besar dan juga untuk dieksport.Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin (dua, kiri) menyampaikan Sijil Penghargaan Ikon Usahawan Bimbingan KPDNKK kepada Pengarah Eksekutif Pemasaran Adeq Sue Resources Sdn. Bhd, Hairuddin Omar (dua, kanan) pada majlis Perasmian Penutupan Program Citarasa Malaysia di Seri Pentas Media Prima. Turut hadir Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Jamil Salleh (kanan) dan Ketua Pegawai Eksekutif Media Prima Bhd. Johan Ishak (kiri). Foto: Mohd Hilmizudin Daud

"Buat masa ini kita tidak wajibkan dan permohonan adalah secara percuma sehingga sampai satu tempoh yang akan dikenakan bayaran. Selepas ini pengguna akan tahu bahawa dengan logo ini mereka yakin produk yang berkenaan bermutu dan berkualiti tinggi," katanya kepada selepas merasmikan majlis penutupan Program Cita rasa Malaysia 2017.

Beliau berkata penandaan logo yang diperkenal kira-kira tiga bulan lalu itu juga bertujuan mengelak penyalahgunaan logo yang dikeluarkan KPDNKK terhadap produk yang tidak melalui proses penilaian kementerian itu.

Pada majlis itu, Hamzah turut melancarkan logo baharu berkenaanserta menyampaikan sijil penghargaan kepada 20 jenama PKS tempatan di bawah bimbingan KPDNKK.

Mengenai Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) 2.0 yang dijangka dilancarkan pertengahan bulan ini, beliau berkata peluang mengusahakannya terbuka kepada rakyat Malaysia yang layak.

"Ia terbuka bukan hanya kepada mereka yang menubuhkan koperasi tetapi juga individu yang mampu untuk membuka kedai runcit di tempat masing-masing," katanya ketika mengulas hasrat Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) yang dilaporkan berminat mengendalikan KR1M 2.0.

-- BERNAMA 
 
 
 
   
 
 

2.4 Hektar Parkir Kenderaan Disediakan Kepada Rakyat Malaysia Di Sadao

Monday, 22 January 2018

SADAO (Selatan Thailand), 22 Jan (Bernama) -- Bagi kemudahan rakyat Malaysia untuk melancong ke Thailand, sebuah kawasan parkir kenderaan yang selesa dan selamat iaitu seluas 2.4 hektar kini sedang dalam pembinaan yang terletak berhampiran padang sukan di sini....
 
Mesyuarat Pertama Majlis Tindakan Sara Hidup Negara Pada Februari

Monday, 22 January 2018

PUTRAJAYA, 22 Jan (Bernama) -- Majlis Tindakan Sara Hidup Negara, yang penubuhannya diumumkan pada Perhimpunan Agung UMNO 2017 Disember lepas, akan mengadakan mesyuarat pertamanya pada Februari ini....


Permulaan Sempurna Nicol Dalam Kejohanan Skuasy ToC 2018

Monday, 22 January 2018

KUALA LUMPUR, 22 Jan (Bernama) -- Ratu skuasy negara Datuk Nicol David memulakan kempen beliau dengan kemenangan apabila mara ke pusingan kedua pada Tournament of Champions (ToC) di New York, Amerika Syarikat pada Ahad (awal pagi Isnin waktu tempatan)....
 
Ekonomi Malaysia Dijangka Kekal Kukuh Dari Mac-Mei 2018

Monday, 22 January 2018

KUALA LUMPUR, 22 Jan (Bernama) -- Ekonomi Malaysia dijangka terus mengukuh antara Mac hingga Mei 2018 memandangkan Indeks Pelopor (IP) dan Indeks Serentak (IS) meningkat pada November 2017, kata Jabatan Perangkaan....

 
 
 
 
 
 
Issue 196   Issue 195
 
 
    ..more        
 
 
 English Version      Versi B. Melayu  
         


Kluang Hit By Floods, 348 People Evacuated

JOHOR BAHRU -- The Kluang district has been hit by by floods following non-stop rain the last 24 hours and saw  348 people from 82 families evacuated to three flood...

   

Lebih 300 Penduduk Di Kluang Dipindahkan

JOHOR BAHRU -- Lebih 300 orang daripada 82 keluarga di Kluang dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara (PPS) malam tadi berikutan rumah mereka dinaiki air akibat hujan lebat yang berlarutan.Pengerusi...

 
..full news     ..berita penuh
 
 
     
FAQClose

No

BERNAMA.com Xtra

BERNAMA PLUS

1

What is BERNAMA.com Xtra?

What is BERNAMA PLUS?

BERNAMA.com Xtra is a subscription based service that gives you full access to all BERNAMA.com contents. 

BERNAMA PLUS is subscription based service that gives you full access to selected BERNAMA.com contents

2

What content is available in BERNAMA.com Xtra?

What content is available in      BERNAMA PLUS?

Subcribers will be able to read all news and articles generated by BERNAMA in both Bahasa Melayu and English. News are available in the following categories:

 • Headlines
 • Top Story
 • General News
 • Politics
 • Business
 • Sports
 • Features
 • World News

Subscribers will be able to read:

 • Exclusive articles focusing on social, economic and environmental issues, latest technology, trends, fashion and entertainment, including health and wellness tips.
 • Newsbriefs@7 containing snippets of selected top stories of the day, released at 7.00 p.m. daily

 

 • Malaysia e-Biz, a weekly business bulletin which provides snippets of selected business news, events and announcements, including market reports and analyses. A Malaysia e-Biz archive is also available.

Stories and articles are enriched with high resolution photos, video footages, infographics and links to related news.

3

How many devices can I access simultaneously?

One subscriber ID is good for single access; you cannot use it on more than one device simultaneously. You need to log out before login on another device. For security purposes the system will automatically logout if the page remain idle for 30 minutes.

4

How do I subscribe for     BERNAMA.com Xtra?

How do I subscribe for             BERNAMA PLUS?

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

5

Do I need to pay for the registration/subscription?

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA.com Xtra.  Click here for available packages.

BERNAMA.com Xtra:

 • Corporate – RM50/month or RM600/year
 • Individual – RM25/month or RM300/year

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA PLUS.  Click here for available packages.

BERNAMA PLUS:
Individual/Corporate

 • RM5/week
 • RM10/month
 • RM120/year

6

Will there be a GST charge for the subscription?

No. (Zero GST)

7

How do I register if I do not have an e-mail address?

You need to have a verified e-mail address in order to register as a member.

8

How soon will I be able to access the service?

You can access the service upon successful registration and payment.

9

Can I change the e-mail address used for my registration?

Your e-mail address will be used as your login ID.  If you need to change your e-mail address, you have to renew you registeration using your preferred e-mail address after your current subscription expires.

10

What can I do if I have problem regarding subscription/registration?

Please call our Customer Service Number at +603-2696 21047, +603-2050 4470 and +603-2059 4683 or e-mail: subscribe@bernama.com for assistance