Main page | BPLUS News List | News List | Newsbriefs@7 | Infographics | Malaysia eBiz | e-Newsletter | BERNAMA.com
 
  Polis Akan Perluas SMART Lokap  
 
 

Thursday, 12 October 2017

KUALA LUMPUR, 12 Okt (Bernama) -- Polis akan memperluas penggunaan Sistem Lokap Pintar Teknologi Pelaporan Analitik Pemantauan Sendiri (SMART Lokap) ke beberapa lagi balai polis di seluruh negara mengikut keperluan dan lokasi balai terbabit.

Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata bagaimanapun penggunaan sistem itu juga bergantung kepada peruntukan yang akan disediakan kerajaan.

"Ketika ini sebanyak 57 lokap di kawasan Lembah Klang telah dipasang dengan SMART Lokap dan berjaya mengurangkan kejadian tidak diingini di lokap."Sistem ini yang lengkap dengan data keluar masuk tahanan juga banyak membantu dalam kawalan di lokap yang melibatkan tahanan agresif," katanya kepada pemberita pada Ekspo Inovasi dan Ekonomi Kreatif Kebangsaan 2017 (NICE'17) di Taman Teknologi Malaysia, di sini hari ini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang hadir merasmikan NICE'17 turut berkesempatan melawat SMART Lokap di tapak pameran itu.

Noor Rashid berkata penggunaan SMART Lokap juga boleh mengurangkan penugasan ramai anggota untuk kawalan lokap, sekali gus membolehkan anggota terbabit dikerah untuk operasi di luar balai.

SMART Lokap membolehkan pemantauan secara automatik iaitu melalui Analitis Video, Internet Objek Pintar, Analisis Data Raya yang saling berhubung dalam setiap operasi.

Sistem itu yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada April 2016 dibangunkan oleh Polis Diraja Malaysia dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi menerusi Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (MIMOS) dan input daripada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

-- BERNAMA

 
 
 
 
   
 
 

2.4 Hektar Parkir Kenderaan Disediakan Kepada Rakyat Malaysia Di Sadao

Monday, 22 January 2018

SADAO (Selatan Thailand), 22 Jan (Bernama) -- Bagi kemudahan rakyat Malaysia untuk melancong ke Thailand, sebuah kawasan parkir kenderaan yang selesa dan selamat iaitu seluas 2.4 hektar kini sedang dalam pembinaan yang terletak berhampiran padang sukan di sini....
 

Mesyuarat Pertama Majlis Tindakan Sara Hidup Negara Pada Februari

Monday, 22 January 2018

PUTRAJAYA, 22 Jan (Bernama) -- Majlis Tindakan Sara Hidup Negara, yang penubuhannya diumumkan pada Perhimpunan Agung UMNO 2017 Disember lepas, akan mengadakan mesyuarat pertamanya pada Februari ini....


Permulaan Sempurna Nicol Dalam Kejohanan Skuasy ToC 2018

Monday, 22 January 2018

KUALA LUMPUR, 22 Jan (Bernama) -- Ratu skuasy negara Datuk Nicol David memulakan kempen beliau dengan kemenangan apabila mara ke pusingan kedua pada Tournament of Champions (ToC) di New York, Amerika Syarikat pada Ahad (awal pagi Isnin waktu tempatan)....
 
Ekonomi Malaysia Dijangka Kekal Kukuh Dari Mac-Mei 2018

Monday, 22 January 2018

KUALA LUMPUR, 22 Jan (Bernama) -- Ekonomi Malaysia dijangka terus mengukuh antara Mac hingga Mei 2018 memandangkan Indeks Pelopor (IP) dan Indeks Serentak (IS) meningkat pada November 2017, kata Jabatan Perangkaan....

 
 
 
 
 
 
Issue 196   Issue 195
 
 
    ..more        
 
 
 English Version      Versi B. Melayu  
         


Kluang Hit By Floods, 348 People Evacuated

JOHOR BAHRU -- The Kluang district has been hit by by floods following non-stop rain the last 24 hours and saw  348 people from 82 families evacuated to three flood...

   

Lebih 300 Penduduk Di Kluang Dipindahkan

JOHOR BAHRU -- Lebih 300 orang daripada 82 keluarga di Kluang dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara (PPS) malam tadi berikutan rumah mereka dinaiki air akibat hujan lebat yang berlarutan.Pengerusi...

 
..full news     ..berita penuh
 
 
     
FAQClose

No

BERNAMA.com Xtra

BERNAMA PLUS

1

What is BERNAMA.com Xtra?

What is BERNAMA PLUS?

BERNAMA.com Xtra is a subscription based service that gives you full access to all BERNAMA.com contents. 

BERNAMA PLUS is subscription based service that gives you full access to selected BERNAMA.com contents

2

What content is available in BERNAMA.com Xtra?

What content is available in      BERNAMA PLUS?

Subcribers will be able to read all news and articles generated by BERNAMA in both Bahasa Melayu and English. News are available in the following categories:

 • Headlines
 • Top Story
 • General News
 • Politics
 • Business
 • Sports
 • Features
 • World News

Subscribers will be able to read:

 • Exclusive articles focusing on social, economic and environmental issues, latest technology, trends, fashion and entertainment, including health and wellness tips.
 • Newsbriefs@7 containing snippets of selected top stories of the day, released at 7.00 p.m. daily

 

 • Malaysia e-Biz, a weekly business bulletin which provides snippets of selected business news, events and announcements, including market reports and analyses. A Malaysia e-Biz archive is also available.

Stories and articles are enriched with high resolution photos, video footages, infographics and links to related news.

3

How many devices can I access simultaneously?

One subscriber ID is good for single access; you cannot use it on more than one device simultaneously. You need to log out before login on another device. For security purposes the system will automatically logout if the page remain idle for 30 minutes.

4

How do I subscribe for     BERNAMA.com Xtra?

How do I subscribe for             BERNAMA PLUS?

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

You can subscribe at http://subscribe.bernama.com/xtra/index.php or click here

5

Do I need to pay for the registration/subscription?

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA.com Xtra.  Click here for available packages.

BERNAMA.com Xtra:

 • Corporate – RM50/month or RM600/year
 • Individual – RM25/month or RM300/year

You need to pay a subscription fee to complete your registration and gain access to BERNAMA PLUS.  Click here for available packages.

BERNAMA PLUS:
Individual/Corporate

 • RM5/week
 • RM10/month
 • RM120/year

6

Will there be a GST charge for the subscription?

No. (Zero GST)

7

How do I register if I do not have an e-mail address?

You need to have a verified e-mail address in order to register as a member.

8

How soon will I be able to access the service?

You can access the service upon successful registration and payment.

9

Can I change the e-mail address used for my registration?

Your e-mail address will be used as your login ID.  If you need to change your e-mail address, you have to renew you registeration using your preferred e-mail address after your current subscription expires.

10

What can I do if I have problem regarding subscription/registration?

Please call our Customer Service Number at +603-2696 21047, +603-2050 4470 and +603-2059 4683 or e-mail: subscribe@bernama.com for assistance